Byta webbhotell

Home/Byta webbhotell

Idag finns många olika webbhotell att välja mellan och konkurrensen är hård. Det webbhotell som var bäst igår behöver inte vara det idag. Som kund kan du dra nytta av situationen och det kan vara idé att nu och då göra en överflygning över vad som erbjuds på marknaden och kanske även göra en mindre upphandling.

Liksom man ofta pratar om gällande att byta bank, finns det även här ett stort motstånd hos de flesta mot att byta webbhotell. Precis som med banken så behöver inte motståndet bestå i att man är så väldigt nöjd med nuvarande situation, snarare beror det på allt man ska flytta över. Man orkar helt enkelt inte tänka igenom allt som ska göras.

Här menar vi dock att en flytt kanske inte är så komplicerad som man trott. Tar man det lugnt och metodiskt är det hela snart gjort.

Man ska heller inte dra sig för att ta hjälp. Här finns ofta fri support att få från det mottagande webbhotellet. Dessa har förstås ett intresse i att hjälpa dig över, och därmed vinna dig som kund.
Diskutera gärna med supporten på det mottagande webbhotellet i samband med upphandlingen så får du en bra uppfattning vilken hjälp du kan få och att du trivs med attityden hos den som får dig som kund.

Man kan också köpa oberoende hjälp. Det finns många duktiga konsulter på marknaden som gärna jobbar med till exempel småföretag.

Är du bra på datorer är det inte så svårt att byta webbhotell själv. Här nedan ser du huvudstegen i processen, glöm inte att det kan finnas mycket bättre villkor för dig att vinna på bytet:

– Se till att du har en brygga att hoppa till innan du lämnar båten, det vill säga; börja med att hitta webbhotellet du gillar och teckna det nya kontraktet. Det finns som sagt mycket att välja på och det kan vara bra att börja med att leta hos en sajt som samlar och jämför webbhotell.

Under en kortare tid så rekommenderas alltså att de båda webbhotellen (gamla och nya) överlappar varandra. Detta tar bort mycket av stressen för dig själv och är en bra garanti för att inga data går förlorade.

– Det du nu ska göra är att skaffa dig auktoriseringskoder för domänerna du har. Detta kan du få hos ditt gamla webbhotell. När du sedan ska bygga din nya webb-miljö ska dessa koder anges, förmodligen i kontrollpanelen hos det mottagande webbhotellet. Som vi nämnde ovan kan det nya webbhotellet förstås hjälpa dig med att berätta hur deras miljö fungerar i det fall de beskrivningar de har på sin hemsida inte räcker. Försäkra dig som sagt att du kan få lite tips redan när du tecknar kontrakt. Flytta nu över domänerna och det första vitala steget är gjort.

– Nu är det dags att flytta din hemsida. Vill du fortsätta själv så skapar du en tom databas på det mottagande webbhotellet, under den domän där du vill ha hemsidan. Data förs sedan över med hjälp av ett File-Transfer-Program (FTP) från den gamla databasen på det gamla webbhotellet, till den nyskapade databasen på det nya webbhotellet. Givetvis kan du också välja att ta vägen över din dator för att i steg 2 kopiera över data till det nya hotellet därifrån.

– Se nu till att allt fungerar på i din miljö från det nya webbhotellet. Att testa kan vara viktigt och i större projekt har testfasen hög status. Gå igenom alla dina domäner och tillhörande hemsidor.
– När allt på listan är checkat kan du säga upp det gamla webbhotellet. Vanligtvis är uppsägningstiden omedelbar eller kort, så det lilla överlappet är en väl investerad säkerhetsåtgärd.
– Dags att dra nytta av det nya webbhotellet, vare sig du gjort allt själv eller köpt dig lite hjälp.

One Comment

  1. Jimmie Olsson 10 mars, 2016 at 08:55 - Reply

    Hej, jag har en fråga angående flytt. Jag har installerat wordpress med one-click-installer hos Binero och vill flytta över webbplatsen till en ny wordpress hos Miss Hosting, men funkar det med ftp-program även om jag inte har installerat wordpress med ftp utan one-click? Säkert skitkorkad fråga men jag är rätt nubie på detta. Mvh / Jimmie

Leave A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.