Dedikerad server till en rad olika uppgifter

Home/Okategoriserade/Dedikerad server till en rad olika uppgifter

Dedikerad server

En server är en dator som är gjord för att ta emot anrop, och som sedan skickar tillbaka data över internet till andra datorer. Vanligtvis är det många som använder servern, och den tar emot anrop från många användare. En dedikerad server används i stället av enbart en individ, eller en enda applikation, eller av en organisation. Den är alltså dedikerad till ett utvalt syfte.

Man kan använda en dedikerad server till en rad olika uppgifter. Till exempel till att lagra tjänster och applikationer, eller internt för att erbjuda särskilda tjänster, som en fil- eller nätverksserver.

Om en webbplats måste hantera mycket stora mängder trafik, till exempel tjugo miljoner besök per dag, så kan det behövas en dedikerad server. När man hyr en sådan av ett företag, så brukar man oftast bli erbjuden en viss mängd utrymme, bandbredd eller minne. Med bandbredd menas att man kan använda en viss mängd gigabyte data varje månad. En person som hyr en dedikerad server kan också sälja utrymmet vidare, till exempel kan hon eller han erbjuda andra att lagra sina webbsidor på servern. Då brukar man också ha möjlighet att erbjuda FTP, domännamnssystem och e-post till sina kunder, och man kan administrera sin dedikerade server via ett webbgränssnitt.

Fördelen med att använda den här sortens lagring är att man inte behöver dela bandbredd och utrymme med andra organisationer, så du kan vara säker på att servern kommer att kunna stödja ditt företags behov. En dedikerad server kostar oftast mer än en delad sådan, men du har större möjlighet att anpassa den så att du kan hantera när hemsidestrafiken går upp. Du kan också specialanpassa servern med mjukvara som passar just det du behöver. Det krävs mer tekniska kunskaper hos den som väljer att använda en dedikerad server. Men om detta kräver för mycket tid eller pengar, så kan du välja till en tjänst som erbjuder förvaltning av servern.

Leave A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.