Domän är ett hemsidenamn

Home/Okategoriserade/Domän är ett hemsidenamn

Domän

Enkelt beskrivet kan man säga att en domän är ett hemsidenamn, en adress till vilken endast en specifik hemsida kan höra. Exempelvis är svt.se en domän. Det finns bara en hemsida med det namnet, och bolaget SVT äger rättigheterna till domänen. Om man som privatperson eller företag önskar lägga upp en hemsida på internet så behöver man äga rättigheterna till namnet man har planerat att hosta hemsidan via.

Det finns mängder av olika hemsidor på nätet som erbjuder dig att köpa namn på domäner av olika slag. De vanligaste domännamnen är också de dyraste att köpa. En .se -domän kan exempelvis kosta över 100 kronor, medan en .eu -domän kanske kostar 10 kronor.

Då det är väldigt värdefullt att ha ett bra namn på sin hemsida har en marknad växt upp där människor köper och säljer domännamn. Om man lyckas köpa rättigheterna till ett namn man tror kommer att bli populärt i framtiden, till exempel som en titel på ett projekt eller liknande, så kan man sedan sälja det för stora pengar. Låt säga att du ägde domänen ”icloud.com” innan Apple hade bestämt sig för att släppa den tjänsten. Då hade du sedan haft möjlighet att tjäna stora pengar när Apple skulle köpa en hemsida för att lansera projektet.

Domännamn är en grundläggande faktor när det kommer till att skapa och underhålla hemsidor. De finns i alla prisklasser, och i en mängd varianter. De går att köpa via många olika tjänsteförmedlare på internet. Samma företag som förmedlar domäner tillhandahåller ofta andra tjänster, som möjliggör för dig att lägga upp en egen hemsida. Dessa kan exempelvis vara webbhosting, något som du kan hitta väldigt billigt om du har tur. De erbjuder ofta olika paket som kan hjälpa dig att designa din hemsida, något som kan vara nödvändigt om du inte har erfarenhet inom programmering.

Leave A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.