SSL – för ökad säkerhet

Home/Okategoriserade/SSL – för ökad säkerhet

SSL är en förkortning för det engelska namnet Secure Sockets Layer och är en metod som används för att skapa säker digital kommunikation. SSL har under åren utvecklats och idag används ofta namnet TLS (Transport Layer Security) för krypteringsmetoden.

Säkerhet online med kryptering

Genom SSL krypteras den digitala informationen som skickas mellan två enheter med hjälp av olika typer av säkerhetsnycklar. Tack vare krypteringen kan inte någon annan på nätverket manipulera eller avlyssna den information som skickas. Det kan till exempel handla om kommunikationen mellan en butik online (d.v.s. en webbserver) och en webbläsare (exempelvis Chrome). Vid handel på nätet är det ju extra viktigt att inte kreditkortsinformation hamnar i orätta händer. Även e-post och känslig information inom ett företagsnätverk behöver ofta vara krypterade.

Att en webbsida är krypterad innebär en stor fördel eftersom det gör att besökare som skickar information kan känna sig trygga med att deras integritet är skyddad. Det går att se om en webbadress använder sig av SSL eftersom den då i adressens början har bokstaven s tillagd i https://www… Det finns dock finns även nackdelar med metoden eftersom den innebär en högre belastning på webbservern. Det gör att kommunikationen tar längre tid än annars och kan vara frustrerande för den som inte har tillgång till en snabb internetuppkoppling.

I korthet går SSL-krypteringen till på följande sätt: Krypteringen sker genom en kombination och symmetriska och publika nycklar. När krypteringen ska starta börjar klienten och servern att skaka hand och kommer överens om vilken kryptering som ska användas. När handskakningen är klar kan informationen skickas med de symmetriska nycklarna som parterna kommit överens om tidigare. Vid kommunikationen skickar bland annat klienten och servern sina versionsnummer, krypteringsinställningar och certifikat för att all data ska vara skyddad. Med hjälp av nycklarna kan informationen både låsas och låsas upp för att kunna användas.

Leave A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.