Vad är en VPS

Home/Okategoriserade/Vad är en VPS

VPS, Virtual Private Server

En VPS, Virtual Private Server, är ett mycket bra alternativ till dig som vill kunna driva en egen server på nätet utan att själv behöva investera massor av pengar i hårdvara, mjukvara och internetdrift. Istället så hyr du en VPS för några hundra kronor i månaden och kan själv installera de program och de webbsystem som du vill använda, oftast helt utan några begränsningar.

I hyran ingår ett bra lagringsutrymme, en bra minneskapacitet och ofta även en hel del stödprogram och verktyg som du kan använda för att administrera din server och dina program. Du får även tillgång till internet genom en höghastighetslina, backup av din data och snabb hjälp om du får något problem med dina server.

Virtual Private Server

En VPS är en virtuell server där du delar serverns hårdvara med flera andra kunder. Ni kan aldrig komma åt varandras data eller program utan ni loggar in med egna sessioner och ser bara era program och er data. Den fysiska serverns kapacitet delas mellan de kunder som använder samma server vilket gör att det blir betydligt billigare än att köpa och hantera sin server själv.

På en VPS kan du välja vilket operativsystem som du vill använda. Du kan välja mellan olika Linuxmodeller eller Windows. Du loggar in på en VPS precis som du loggar in på en vanlig server och har tillgång till alla funktioner, brandväggar och annan säkerhet som om du hade en egen server. Du kan lägga till användare och dela ut olika behörigheter för dessa men också installera egna program som du vill kunna använda för att kunna publicera material på nätet. Du sköter själv om konfigurationer av servern så att du får ut mest prestanda, högsta säkerhet och flexibilitet.

Att hyra en VPS är ett mycket kostnadseffektivt alternativ till att köpa eller hyra en egen fysisk server.

Leave A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.