Vad är ett domännamn?

Home/Okategoriserade/Vad är ett domännamn?

Ditt domännamn är en viktig del av din hemsida. Det är den som är din hemadress på nätet och som ska knappas in av besökarna för att de ska hamna rätt. Valet av domännamn är därför A och O för att sidan ska vara lättillgänglig och det finns en del saker att ta i beaktande. Här kan du läsa en kort summering om vad ett domännamn är och vad du bör tänka på när du ska göra ditt val.

Vad är en domän?

När du startar en hemsida så kommer den att ha en specifik adress, precis som ett telefonnummer eller en fysisk hemadress. I fallet med webbsajter så består den här adressen av en lång sifferkombination som kallas för IP-adress och om du inte är ett nummer-geni så är den omöjlig att komma ihåg. Av den anledningen så ”översätts” denna kombination till ett enklare namn, och det är det som du väljer. Du kan jämföra det med telefonnummer-funktioner på din mobil: istället för att knappa in hela numret varje gång du ska ringa så trycker du istället på ett namn, så sköter telefonen resten. ”Mamma” eller ”Anna” omvandlas med andra ord till deras telefonnummer med automatik.

Välj ett passande namn

Domännamnet kan vara ditt eget namn, din sidas funktion eller en kombination av olika faktorer. Om du har en sida om katter kan domännamnet exempelvis vara , ”annaskatter”, ”finakatter” eller ”alltomkatter”; enkelt, kort och självförklarande. Eftersom många domäner redan är tagna gäller det att vara fiffig utan att för den delen göra namnet för komplicerat.

Tänk också på att välja namn som fungerar på flera språk om du inte enbart vill ha en svensk publik. I det fallet kan ordet ”cat” passa bättre, alternativt att du registrerar två olika domäner som båda leder till samma sida, ett på ett språk och ett på ett annat.

Leave A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.