VPS – virtuell privat server

Home/Okategoriserade/VPS – virtuell privat server

VPS står för virtuell privat server och är en form av virtuell serverlösning. En fysisk dator med en server delas upp i flera partitioner eller egna virtuella servrar. Detta sker med hjälp av en programvara som körs på den fysiska servern. En virtuell maskin skapas på detta sätt på servern, där önskat operativsystem och programvara kan köras. Den virtuella servern kan köra det operativsystem som behövs, och det behöver inte vara samma som värddatorns. En VPS kan startas om helt och hållet samtidigt som den fysiska servern hålls igång.

Virtualisering

Servervirtualisering har drivits av att det ger en större nivå av säkerhet, vilket i sig beror på vilken sorts virtualisering som används. Den förhöjda säkerheten beror på att de enstaka virtuella servrarna är skilda åt från varandra. De kan köra sina egna operativsystem, och kan bootas om var för sig. När en VPS kör sitt eget individuella operativsystem, så kan användarna ha tillgång till den instansen från en supernivå. De har möjlighet att installera vilken mjukvara de önskar. Det är dock vanligt att de som tillhandahåller en VPS har begränsat RAM, diskutrymme och processorkapacitet, eftersom det är krävande att köra många VPS på en och samma server utan begränsningar.

Orsaker till att använda VPS

Att en VPS körs till att börja med beror delvis på att det minskar kostnaderna för hårdvara. En delad server, där alla användare gör bruk av samma bandvidd och utrymme kan ge problem om antalet besökare plötsligt går uppåt för somliga. Då kan detta påverka hemsidans prestanda även för de andra användarna, trots att deras konton inte har utsatts för ökad belastning. Ur säkerhetssynpunkt är det också negativt att dela server med andra. Om ett konto blir hackat kan andra konton på en delad server också utsättas för fara av exempelvis scripts från hackers, som bland annat kan kopiera databaser och komma åt känsliga lösenord. En VPS utsätts inte för dessa faror på samma sätt då varje VPS är en egen enhet med ett eget system.

Leave A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.