VPS – Virtuell server

Home/Okategoriserade/VPS – Virtuell server

En av de många termer och uttryck som används inom IT-världen är VPS – Virtuell Server. Men vad är då egentligen en virtuell server och vad kan du ha för användning av en sådan? Det ska vi titta på nedan.

VPS på fysisk server

Att något är virtuellt kan antagligen kännas som hokus pokus för många, men faktum är att det egentligen inte är så komplicerat som det låter. Rent visuellt är en VPS en fysisk server, som begåvats med en programvara som möjliggör att den kan köra valfritt operativsystem och mjukvaror. Den kan fungera som värd för tjänster såsom backup, e-post och lagrande av filer. De virtuella servrarna finns som regel hos särskilda datacenter eller IT-bolag. Antingen kan man dela serverutrymme med andra eller också, om man har större behov, finns möjlighet att disponera en helt egen server.

Många fördelar

Men vad är det då som är så bra med en virtuell server? Det finns en rad fördelar med en sådan tjänst. Till att börja med är det förstås praktiskt att ett externt företag sköter driften av din server, så att du istället kan fokusera på annat. Dessutom betalar du endast för den kapacitet och det utrymme du behöver för din data. Det här innebär en minskad kostnad jämfört med om du själv driftat en server med stort outnyttjat utrymme. Skulle du vid något tillfälle ha behov av utökad kapacitet så går det att ordna och det är först då du betalar för det du nyttjar som extra utrymme.

Ytterligare en fördel med virtuella servrar är att det är en flexibel lösning vad gäller användningsområdet. Du kan välja att använda din VPS till backup, till ditt mejlsystem, att lagra dokument och andra filer – med mera. Det är också en tjänst som det oftast går snabbt att komma igång med när du väl bestämt dig för en VPS.

Virtuell server (VPS) – arbete med virtuella maskiner

Vad är egentligen en virtuell server (VPS) och vad kan du och ditt företag ha för nytta av en sådan? Läs mer om det här för att ta reda på fördelarna!

Leave A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.